Ciasto z kremem rumowym
Składniki:3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
40 dkg serka kremowego
200 ml śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru
3 łyżki rumu
duża garść rodzynek
200 ml śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru
3 łyżki rumu
duża garść rodzynek
kokos do posypania
opłukane rodzynki zalewamy alkoholem
opłukane rodzynki zalewamy alkoholem
na 2 godziny lub całą noc
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/3 ciasta ścinamy kroimy w kosteczkę
śmietanę ubijamy z cukrem
pieczemy 35 minut w 170 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/3 ciasta ścinamy kroimy w kosteczkę
śmietanę ubijamy z cukrem
dodajemy płynną żelatynę rodzynki rum ciasto serek
masę dokładnie mieszamy
na ciasto wykładamy krem wierzch posypujemy kokosem
na ciasto wykładamy krem wierzch posypujemy kokosem
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin


