Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z kremem rumowym








Ciasto z kremem rumowym

Składniki:
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki  cukru
1/2 szklanki mleka 
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
40 dkg serka kremowego
200 ml śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka cukru
3 łyżki rumu
duża garść rodzynek
kokos do posypania
opłukane rodzynki zalewamy alkoholem
na 2 godziny lub całą noc


Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej mleko 
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 170 st

Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
1/3 ciasta ścinamy kroimy w kosteczkę 
śmietanę ubijamy z cukrem 
dodajemy płynną żelatynę rodzynki rum ciasto serek
masę dokładnie mieszamy
na ciasto wykładamy krem wierzch posypujemy kokosem
ciasto  dajemy do lodówki na kilka godzin