Ciasto Fale Dunaju z jabłkami
Składniki :
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
100 ml oleju lub 10 dkg stopionego masła
100 ml mleka
1łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka proszku do pieczenia
kakao do oprószenia
Krem
250 g serka kremowego
3/4 szklanki cukru
20 dkg masła
starta czekolada
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce serka
ucieramy na puszysty krem
Jabłka
4 duże jabłka
obrane jabłka kroimy na duże kawałki
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta jasnego dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
większą część ciasta jasnego dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dodajemy kakao mieszamy
jasne ciasto oprószamy kakao
wykładamy ciasto kakaowe a na nie dajemy cząstkę jabłka
pieczemy w 170 st około 45 minut
pieczemy w 170 st około 45 minut
na ostudzone ciasto wykładamy krem
wierzch posypujemy czekoladą