Babciny Sernik Składniki:
2 duże jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka maku
Ser
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka maku
1 łyżka kisielu
Ser
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietanki 30 %
3 galaretki
1/2 szklanki cukru pudru
starta czekolada
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy olej mleko mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na cztery części
Wykonanie:
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy olej mleko mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dzielimy na cztery części
1 ciasta dajemy mak mieszamy
2 ciasto dajemy kakao mieszamy
3 ciasto dajemy kisiel mieszamy
4 część ciasta jest jasna
ciasta dajemy łyżką na przemian na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 25 minut
pieczemy w 170 st około 25 minut
zimne ciasto kroimy na 3 cm kawałki
Ser
Ser
galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
dodajemy śmietanę ser tężejąca galaretę cukier pokrojone ciasto
masę serową mieszamy wykładamy do formy w której piekło się ciasto
wierzch sernika posypujemy startą czekoladą