Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej1 jajko
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 łyżka śmietany kwaśnej
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
ciasto wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
1.2 kg jabłek
cynamon
opłukany i obrane jabłka kroimy oprószamy cynamonem
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 dkg kokosu
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko cukier stopione masło śmietanę proszek
5 dkg kokosu
Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko cukier stopione masło śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy
Beza
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mąkę kokos masę delikatnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy jabłka a na wierzch dajemy bezę
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 st
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 st