Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Śliwki
1/2 kg śliwek
3 łyżki bułki tartej
płatki migdałowe
opłukane śliwki kroimy na pół oprószamy bułką
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajka proszek olej śmietanę
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
do jednej części ciasta dajemy kakao mieszamy
ciasta z kakao ciasto jasne dzielimy ponownie na 2 części
ciasta z kakao ciasto jasne dzielimy ponownie na 2 części
dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto kakaowe dajemy jasne ciasto śliwki jasne ciasto ciasto z kakao
pieczemy około 50 minut w 170 st
ciepłe ciasto polewamy lukrem posypujemy migdałami