Babcine ciasto z powidłami
Składniki:
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Powidła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Powidła
1 kg śliwek bez pestek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki
do garnka dajemy pokrojone śliwki cukier
dusimy 30 minut odparowujemy nadmiar płynu
2 galaretki
do garnka dajemy pokrojone śliwki cukier
dusimy 30 minut odparowujemy nadmiar płynu
dosypujemy galaretki mieszamy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół wykładamy tężejące powidła
wierzch ciasta smarujemy powidłami posypujemy kokosem