Mój kanał na YouTube

Translate

Pampuchy z jagodami

  











Pampuchy z jagodami

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
200 ml wody
3 dkg drożdży
2 łyżki masła
sól

Jagody
30 dkg jagód
1 budyń 
do polania bita śmietana lub masło
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy


Wykonanie:
drożdże letnią wodę 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka pozostały cukier rozczyn mieszamy 
na koniec dolewamy stopione masło 
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy 
zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki 
nakładamy jagody oprószone budyniem zlepiamy 
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
parujemy 15 minut  pod przykryciem
pampuchy podajemy polane masłem lub bitą śmietaną