Pampuchy z jagodami
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
200 ml wody
3 dkg drożdży
2 łyżki masła
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
200 ml wody
3 dkg drożdży
2 łyżki masła
sól
Jagody
30 dkg jagód
1 budyń
Jagody
30 dkg jagód
1 budyń
do polania bita śmietana lub masło
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Wykonanie:
drożdże letnią wodę 2 łyżki cukru mieszamy
jagody płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
Wykonanie:
drożdże letnią wodę 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka pozostały cukier rozczyn mieszamy
na koniec dolewamy stopione masło
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki
nakładamy jagody oprószone budyniem zlepiamy
zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
parujemy 15 minut pod przykryciem
pampuchy podajemy polane masłem lub bitą śmietaną