Składniki:
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Jagody
40 dkg jagód
40 dkg jagód
2 łyżki kisielu
opłukane i osuszone jagody oprószamy kisielem
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej proszek śmietanę cukier
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej proszek śmietanę cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części większą część ciasta
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy 1/2 bezy jagody kruszymy pozostałe ciasto
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy 1/2 bezy jagody kruszymy pozostałe ciasto
na wierzch dajemy bezę
pieczemy w 170 st około 50 minut
pieczemy w 170 st około 50 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem