Składniki:
2 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
100 ml jogurtu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
Jagody
30 dkg jagód
30 dkg jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
jagody płuczemy na sitku osuszamy
oprószamy mąką cukrem
Wykonanie:
Wykonanie:
do miski dajemy obie mąki jajka jogurt olej
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody a na nie pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody a na nie pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto posypujemy cukrem pudrem