Ciasto Wiśniowy Szept
Składniki :
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
1 łyżka kakao
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie
30 dkg wiśni
1 duża łyżka kisielu
30 dkg wiśni
1 duża łyżka kisielu
wydrylowane wiśnie oprószamy kisielem
Pianka
200 ml śmietany 30 %
2 galaretki
3 łyżki cukru pudru
starta czekolada
Galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy tężejącą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta dajemy formę 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy ciasto z kakao a na nie wiśnie
pieczemy w 170 st około 35 - 40 minut
ciasto studzimy wykładamy pianę
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy ciasto z kakao a na nie wiśnie
pieczemy w 170 st około 35 - 40 minut
ciasto studzimy wykładamy pianę
wierzch posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny