Ciasto Wiśniowa Kokosanka
Składniki :
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
5 białek
10 dkg kokosu
1/2 szklanki cukru
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kokos masę mieszamy
Wiśnie
1/2 kg wiśni
3 budynie
1/2 litra wody
1 szklanka cukru
gotujemy 1 szklankę wody dodajemy wiśnie cukier
dolewamy rozmieszane budynie w 1 szklance wody mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę olej jajko cukier proszek śmietanę ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy budyń wiśniowy a na niego wykładamy bezę
ciasto pieczemy w 170 st około 50 minut