Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Pleśniak z dżemem

 


Ciasto Pleśniak z dżemem 
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 ml oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
szczypta soli
duży słoik dżemu 

Piana
6 białek (1 szklanka)
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki kokosu
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy kokos masę mieszamy

Wykonanie:
do mąki dodajemy jajko żółtko olej cukier proszek śmietanę 
ciasto zagniatamy dzielimy na 3 części 

1 część ciasta największą dajemy na blachę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
2 do drugiej części ciasta dajemy kakao mieszamy
3 część ciasta zostawiamy 
na ciasto wykładamy dżem ciasto kakao 
pianę a na nią dajemy pozostałe ciasto 
pieczemy w 170 st około godziny