Ciasto Niespodzianka
Składniki:
4 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
100 ml jogurtu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 galaretki
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
galaretki w osobnych pojemnikach zalewamy 250 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
stężała galaretkę kroimy w kostkę
masło ucieramy do białości
dodajemy cukier oraz po łyżce śmietany
ucieramy na puszysty krem
dodajemy pokrojone ciasto galaretki
krem dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy jogurt olej
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
pieczemy w 170 st około 30 minut
1/3 ciasta ścinamy kroimy w kostkę część miksujemy
na ciasto wykładamy krem posypujemy okruchami ciasta