Mój kanał na YouTube

Translate

Bułki z jagodami

 












Bułki z jagodami

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/3 kostki masła
około szklanki mleka
4 dkg drożdży
szczypta soli

Jagody
40 dkg jagód
opłukane jagody osuszamy na sitku

Kruszonka
1 szklanka mąki
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko do smarowania
składniki kruszonki dokładnie mieszamy

Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 15 minut
do mąki dajemy jajka z cukrem rozczyn 
ciasto wyrabiamy na gładką kulę 
na koniec dajemy stopione masło wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki dajemy jagody zlepiamy
bułki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
pozostawiamy na 10 minut
wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem posypujemy kruszonką
pieczemy 25 minut w 180 st na złoto brązowy kolor