Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/3 kostki masła
około szklanki mleka
4 dkg drożdży
szczypta soli
4 dkg drożdży
szczypta soli
Jagody
40 dkg jagód
opłukane jagody osuszamy na sitku
Kruszonka
1 szklanka mąki
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
Kruszonka
1 szklanka mąki
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko do smarowania
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki cukru letnie mleko drożdże mieszamy
rozczyn zostawiamy na 15 minut
do mąki dajemy jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
do mąki dajemy jajka z cukrem rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
na koniec dajemy stopione masło wyrabiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki dajemy jagody zlepiamy
zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki dajemy jagody zlepiamy
bułki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pozostawiamy na 10 minut
wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem posypujemy kruszonką
pieczemy 25 minut w 180 st na złoto brązowy kolor
pieczemy 25 minut w 180 st na złoto brązowy kolor