Mój kanał na YouTube

Translate

Leniwe pierogi ruskie

 





Leniwe pierogi ruskie


Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
30 dkg sera białego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypiorek
sól pieprz 

Mas jajeczna
1 szklankę wody
1/2 szklanki mąki 
2 jajka
sól 
składniki dokładnie mieszamy
mąka do obtoczenia

Tłuszcz do polania
25 dkg słoniny 
1 cebula
słoninę cebulę rozdrabniamy podsmażamy na złoty kolor


Wykonanie:
do miski dajemy jajko ziemniaki ser mąkę 3 łyżki tłuszczu
doprawiamy solą pieprzem 
dokładnie mieszamy formujemy kulki 
wielkości orzecha włoskiego
kulki obtaczamy w mące zanurzamy w masie jajecznej 
czynność powtarzamy 3 razy
pierogi gotujemy 3 minuty partiami po wypłynięciu 
pierogi podajemy polane tłuszczem