Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
30 dkg sera białego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypiorek
sól pieprz
Mas jajeczna
1 szklankę wody
1 szklankę wody
1/2 szklanki mąki
2 jajka
sól
2 jajka
sól
składniki dokładnie mieszamy
mąka do obtoczenia
Tłuszcz do polania
25 dkg słoniny
1 cebula
słoninę cebulę rozdrabniamy podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do miski dajemy jajko ziemniaki ser mąkę 3 łyżki tłuszczu
doprawiamy solą pieprzem
dokładnie mieszamy formujemy kulki
wielkości orzecha włoskiego
kulki obtaczamy w mące zanurzamy w masie jajecznej
czynność powtarzamy 3 razy
pierogi gotujemy 3 minuty partiami po wypłynięciu
pierogi podajemy polane tłuszczem