5 małych jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1.5 szklanki mleka
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
20 dkg masła
1 budyń 40 g
1 budyń 40 g
3/4 szklanki cukru
płatki migdałowe
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń
zawiesinę budyniową wlewamy na gotujące się mleko mieszamy
budyń gotujemy 2 minut dodajemy cukier mieszamy studzimy
masło ucieramy dodajemy po łyżce zimnego budyniu
ucieramy na puszysty krem
Truskawki
1/2 kg truskawek
1 galaretka
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
cukier do własnego smaku
obrane truskawki zagotowujemy
dodajemy rozmieszaną mąkę w wodzie zagotowujemy
truskawki miksujemy dosypujemy galaretkę mieszamy
truskawki studzimy
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
ciasto mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 25 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół
pieczemy około 25 minut w 170 st
ciasto kroimy na pół
obie części ciasta smarujemy kremem
wykładamy truskawki przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem
posypujemy migdałami polewamy truskawkami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny