Ciasto z budyniem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
150 ml oleju
3 szklanki mąki pszennej
150 ml oleju
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
3 budynie 40 g
2 łyżki masła
3 łyżki kakao
3-4 łyżki dżemu
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie kakao
zawiesinę dolewamy do mleka gotujemy
budyń mieszamy dodajemy cukier masło mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem jajka dolewamy olej śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto smarujemy dżemem dajemy budyń
a na wierzch wykładamy pozostałe ciasto
ciasto pieczemy około 50 minut w 170 st