Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru pudru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zalewa
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki śmietany 30 %
zalewę dokładnie mieszamy
Truskawki
40 dkg truskawek
opłukane truskawki kroimy
Wykonanie:
do miski dajemy jajko mąkę olej proszek cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy truskawki zalewamy zalewą
wierzch posypujemy pozostałym ciastem
pieczemy około 40 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem