Ciasto Truskawkowa ChmurkaSkładniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
100 ml oleju
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto 2
4 białka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku
Krem
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto 2
4 białka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku
Krem
25 dkg serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki cukru
składniki ubijamy na puszysty krem
Truskawki
1 /2 kg truskawek
1/2 szklanki cukru
2 galaretki
galaretki zalewamy 400 ml wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
obrane i opłukane truskawki kilka kroimy pozostałe miksujemy
całość łączymy
Wykonanie:
1 ciasto
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
dolewamy olej mleko
ciasto mieszamy
2 ciasto
białka ubijamy z cukrem na sztywno
ciasto mieszamy
2 ciasto
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy porcjami mąkę proszek
ciasto mieszamy
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto kakaowe wykładamy łyżką a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut
blaszkę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia
ciasto kakaowe wykładamy łyżką a na nie wykładamy ciasto jasne
pieczemy w 170 st 40 minut
ciasto kroimy na pół obie części smarujemy kremem
dajemy tężejącą galaretkę z truskawkami nakładamy ciasto
ciasta wierzch smarujemy posypujemy cukrem pudrem