Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jagody
1/2 kg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
opłukane jagody dajemy do garnka oprószamy mąką
dodajemy cukier mieszamy zagotowujemy
Zalewa
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
płatki migdałowe
zalewę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę olej proszek cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto podpiekamy 15 minut w 170 st
na ciasto wykładamy jagody a na nie zalewę śmietanową
ciasto ponownie pieczemy 30 minut w 170 st
10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami