Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Szept Lasu

    





Ciasto Szept Lasu

Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jagody
1/2 kg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1/2 szklanki cukru
opłukane jagody dajemy do garnka oprószamy mąką 
dodajemy cukier mieszamy zagotowujemy


Zalewa
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
płatki migdałowe
zalewę dokładnie mieszamy

Wykonanie:
 do miski dajemy mąkę olej proszek cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy 
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto podpiekamy 15 minut w 170 st 
na ciasto wykładamy jagody a na nie zalewę śmietanową 
ciasto ponownie pieczemy 30 minut w 170 st
10 minut przed końcem pieczenia wierzch ciasta posypujemy płatkami