Ciasto francuskie z kremem i truskawkami
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 białko
cukier do posypania
Krem
1 jajko
400 ml jogurtu greckiego
10 dkg masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
Truskawki
30 dkg truskawek
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
truskawki częściowo miksujemy łączymy z galaretką
Wykonanie:
z ciasta francuskiego wycinamy 2 kręgi
pozostałe ciasto kroimy w 2 cm paski
1 ciasto kroimy na trójkąty smarujemy jajkiem oprószamy cukrem
ciasta pieczemy w 190 st około 20 minut
Krem
jajko jogurt mieszamy z mąką podgrzewamy
dodajemy cukier masło mieszamy krem studzimy
ciasto francuskie dajemy do formy
wykładamy 1/2 kremy dajemy okruchy ciasta
pozostały krem truskawki z galaretką
ciasto dajemy do lodówki n
na wierzch dajemy pozostałe ciasto
wierzch dekorujemy