Torcik Serduszko
Składniki:4 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1/2 litra śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kg serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy ser płynną żelatynę masę mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę z proszkiem
dolewamy stopione masło mleko
ciasto delikatnie mieszamy
przekładamy do formy w kształcie serduszka
pieczemy w 170 st około 25 minut
pieczemy w 170 st około 25 minut
biszkopt kroimy na 3 częśći nasączamy syropem z brzoskwiń
smarujemy kremem posypujemy pokrojonymi brzoskwiniami
przykrywamy drugą częścią
wierzch dekorujemy dajemy do lodówki na 4 godziny