Pierogi Chłopskie
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody
Farsz
1 kg ziemniaków gotowanych
10 dkg sera żółtego
sól pieprz
Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
6 cebul
boczek i cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do mąki dajemy sól stopione masło ciepłą wodę
sól pieprz
Tłuszcz
10 dkg boczku wędzonego
6 cebul
boczek i cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na złoty kolor
Wykonanie:
do mąki dajemy sól stopione masło ciepłą wodę
ciasto dokładnie wyrabiamy zostawiamy na 20 minut
Farsz
ziemniaki przeciskamy przez praskę
Farsz
ziemniaki przeciskamy przez praskę
dodajemy pokrojony ser część cebulki z boczkiem
doprawiamy solą pieprzem
doprawiamy solą pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na cienkie placki
ciasto wałkujemy na cienkie placki
wycinamy szklanką krążki nakładamy farsz zlepiamy
pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
polewamy podsmażonym boczkiem z cebulką
pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu
polewamy podsmażonym boczkiem z cebulką