Faszerowane kule ziemniaczane
Składniki :
60 dkg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula
Składniki :
60 dkg ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 cebula
1 marchewka
1/2 szklanki śmietanki 30 %
sól pieprz papryka
15 dkg sera żółtego
sól pieprz papryka
15 dkg sera żółtego
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wykonanie:
cebulę kroimy w kosteczkę
marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
całość podsmażamy dusimy 5 minut
ziemniaki przeciskamy przez praskę
dodajemy jajko obie mąki cebulę marchewkę
doprawiamy solą pierzem papryką
ziemniaki przeciskamy przez praskę
dodajemy jajko obie mąki cebulę marchewkę
doprawiamy solą pierzem papryką
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
formujemy placki w środek dajemy kawałek sera zlepiamy
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron
zalewamy śmietaną posypujemy startym serem
formujemy placki w środek dajemy kawałek sera zlepiamy
smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron
zalewamy śmietaną posypujemy startym serem
dusimy 7 minut pod przykryciem