Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Wykonanie:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Rabarbar
1/2 kg rabarbaru
2 łyżki kisielu
opłukany rabarbar drobno kroimy oprószamy kisielem
Beza
6 białek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy mąkę dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajko dolewamy olej śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 27 x 17 cm
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar podpiekamy 25 minut w 170 st
po tym czasie wykładamy bezę
pieczemy około 25 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem