Składniki:
Wykonanie:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
100 ml oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Rabarbar
30 dkg rabarbaru
2 łyżki kisielu
opłukany rabarbar drobno kroimy oprószamy kisielem
Pianka
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy budyń dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajka dolewamy olej śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta przekładamy do formy 27 x 17 cm
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta przekładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar a na niego wykładamy piankę oraz pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem