Ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru100 ml oleju
200 ml mleka
4 dkg drożdży
40 dkg owoców np :wiśni jagód borówek
2 łyżki kisielu
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy letnie mleko drożdże cukier mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy letnie mleko drożdże cukier mieszamy
dodajemy olej rozmieszane jajka mąkę
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-4 godziny
wykładamy na blaszkę 25 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
wykładamy na blaszkę 25 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
na ciasto wykładamy owoce oprószone kisielem
na wierzch dajemy kruszonkę
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut