Składniki:
80 dkg ugotowanych ziemniaków
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Farsz
20 dkg gotowanego mięsa
1 marchewka
20 dkg pieczarek
sól pieprz papryka
2-3 małe cebule
sól pieprz papryka
2-3 małe cebule
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
do ziemniaków dajemy mąkę jajko sól
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
do ziemniaków dajemy mąkę jajko sól
masę ziemniaczaną wyrabiamy
Farsz:
Farsz:
pokrojone pieczarki podsmażamy z cebulą marchewką
doprawiamy solą pieprzem papryką dusimy 10 minut
farsz mieszamy z mielonym mięsem
z ciasta ziemniaczanego formujemy placki
z ciasta ziemniaczanego formujemy placki
nakładamy porcję farszu zlepiamy
kotlety obtaczamy w bułce spłaszczamy
smażymy na złoty kolor z obu stron
smażymy na złoty kolor z obu stron