Składniki:
4 jajka
1 łyżka kakao
3 szklanki mąki
200 ml mleka
1 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody
100 ml oleju
3 szklanki mąki
200 ml mleka
1 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody
100 ml oleju
4 duże jabłka
garść orzechów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z sodą dolewamy olej mleko mieszamy
ciasto dzielimy na dwie części
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę z sodą dolewamy olej mleko mieszamy
ciasto dzielimy na dwie części
większą część ciasta dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
do pozostałego ciasta dajemy kakao mieszamy
na jasne ciasto wykładamy pokrojone jabłka orzechy
wierzch polewamy ciastem z kakao
pieczemy około 50 minut w 170 stopniach
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem]
pieczemy około 50 minut w 170 stopniach
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem]