Ciasto Kumoszka
Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
1 budyń 40 g
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wiśni
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
zawiesinę budyniową dolewamy do gotującego się mleka
budyń mieszamy gotujemy 2 minuty mieszamy z cukrem studzimy
masło ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut
ciasto kroimy na pół
smarujemy obie części ciasta kremem wykładamy wiśnie
wierzch ciasta smarujemy posypujemy startą czekoladą