Składniki:
3 duże jajka
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
Wykonanie:
Krem
3 galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
Krem
200 ml śmietany 30 %
3 galaretki
1/2 litra jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
Jabłka
5 dużych jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
obrane jabłka kroimy w kostkę
dusimy 10 minut studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mąkę z kakao proszkiem
dolewamy olej mleko mieszamy
ciasto dajemy formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 35 minut w 170 st
Krem
3 galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy tężejącą galaretę jogurt jabłka masę mieszamy
wierzch ciasta ścinamy miksujemy
na pozostałe ciasto wykładamy krem
wierzch posypujemy okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc