Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Błyskotka


Ciasto Błyskotka

Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki maku
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju
100 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 budyń 40 g

Krem
400 ml kwaśnej śmietany
2 galaretki ulubiony smak
1/2 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka wiśniowa
2 galaretki zalewamy 250 ml wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
do śmietany dodajemy cukier tężejącą galaretkę 
krem mieszamy 

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy budyń mak mąkę z proszkiem dolewamy olej mleko
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy 170 st około 35 minut

Galaretki
galaretki cytrynową wiśniową rozpuszczamy 
każdą w innym naczyniu w 250 ml  wrzącej wody
mieszamy studzimy kroimy w kostkę
ciasto kroimy na pół wykładamy krem przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy kremem posypujemy krojoną galaretką