Karp w galarecie
Składniki:
1/2 kg filetu z karpia
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
1/2 cytryna
sól
2 cebule
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Wywar :
obrane jarzyny kroimy zalewamy 2 litrami wrzącą wodą
dodajemy sól liście laurowe ziele angielskie
gotujemy godzinę na wolnym ogniu
wywar przecedzamy
opłukanego karpia oprószamy solą obkładamy cebulą
2 liście laurowe
3 ziele angielskie
1/2 cytryna
sól
2 cebule
4 łyżeczki żelatyny
zielona pietruszka
Wykonanie:
Wywar :
obrane jarzyny kroimy zalewamy 2 litrami wrzącą wodą
dodajemy sól liście laurowe ziele angielskie
gotujemy godzinę na wolnym ogniu
wywar przecedzamy
opłukanego karpia oprószamy solą obkładamy cebulą
dajemy do lodówki na godzinę
karpia bez cebuli dodajemy do gotującego się wywaru
gotujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu
wywar przecedzamy do 1/2 litra wrzącego wywaru
wywar przecedzamy do 1/2 litra wrzącego wywaru
dodajemy żelatynę mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
doprawiamy według własnego smaku
karpia układamy na półmisek
doprawiamy według własnego smaku
karpia układamy na półmisek
dodajemy marchewką zieloną pietruszką
zalewamy galaretką dajemy do lodówki na kilka godzin
zalewamy galaretką dajemy do lodówki na kilka godzin