Składniki
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mielonego maku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Pianka wiśniowa
200 ml śmietanki 30 %
1/2 litra jogurtu
3 galaretki
30 dkg wiśni
4 łyżki cukru
4 łyżki konfitur lub dżemu
płatki migdałowe
galaretki zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy pokrojone wiśnie jogurt tężejącą galaretkę
piankę mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej dodajemy mąkę mak proszek
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto smarujemy konfiturą wykładamy piankę przykrywamy ciastem
wierzch ciasta smarujemy pianką posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny lub całą noc