Szarlotka orzechowa
Składniki :
2 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
100 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
Jabłka
1.5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
dodajemy cukier masło smażymy 10 minut
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę jajka mleko olej proszek sok z cytryny
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
do większej części ciasta dodajemy mielone orzechy mieszamy
ciasto orzechowe dajemy do formy 17 x 27 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto oprószamy cynamonem wykładamy jabłka a na nie pozostałe ciasto
szarlotkę pieczemy około 50 minut w 170 st