Sernik Cygański
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
Ser
1/2 kg sera białego
2 jajka
200 ml śmietanki 30 %
400 ml jogurtu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
4 połówki brzoskwiń
wanilia do smaku
do miski dajemy ser jajka cukier śmietankę jogurt mąkę
masę serową bardzo dokładnie ucieramy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko proszek olej mak
ciasto mieszamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy do formy 17 x 27 cm
na ciasto wykładamy masę serową
a na nią pokrojone brzoskwinie oraz pozostałe ciasto
sernik pieczemy godzinę w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem