Składniki:
20 dkg miodu
20 dkg cukru
10 dkg masła
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
1.5 łyżeczki sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka : cynamonu kardamonu
Krem
1 litr mleka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
3 budynie 40 g
1 duży słoik powideł lub dżemu
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę budyniową dolewamy do gotującego się mleka
gotujemy 2 minuty mieszamy dodajemy cukier masło
krem dokładnie mieszamy
Wykonanie:
miód cukier masło przyprawy lekko podgrzewamy
do mąki dodajemy ostudzoną masę miodową ubite jajka sodę
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy
pozostawiamy 2 tygodnie pod przykryciem w chłodnym miejscu
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy
dajemy do formy 38 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia
każdy placek pieczemy osobno w 170 st na złoty kolor około 20 minut
placek smarujemy powidłami dajemy kremem składamy
placek smarujemy powidłami dajemy kremem składamy
wierzch piernika posypujemy startą czekoladą