Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Skarb








Ciasto Skarb

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

6 białek
100 ml oleju
100 ml mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 łyżka kakao
1 łyżka kisielu

Mak
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 budyń
1 szklanka wody
wanilia cynamon
do maku dodajemy 1/2 szklanki wody cukier olej cynamon 
całość podgrzewamy dolewamy rozmieszany budyń w pozostałej wodzie 
gotujemy aż masą zgęstnieje mieszamy

Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka 
składniki lukru mieszamy 

Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dzielimy na 4 części 
do 1 części ciasta dajemy mak mieszamy
do drugiej części ciasta dajemy kakao mieszamy 
do trzeciej części ciasta dajemy kisiel mieszamy
ciasta wykładamy łyżką na przemian do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy masę makową 
wierzch polewamy lukrem