Ciasto Skarb
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
6 białek100 ml oleju
100 ml mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 łyżka kakao
1 łyżka kisielu
Mak
Mak
20 dkg mielonego maku
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 budyń
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dzielimy na 4 części
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 budyń
1 szklanka wody
wanilia cynamon
do maku dodajemy 1/2 szklanki wody cukier olej cynamon
całość podgrzewamy dolewamy rozmieszany budyń w pozostałej wodzie
gotujemy aż masą zgęstnieje mieszamy
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
składniki lukru mieszamy
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę z proszkiem dolewamy mleko olej
ciasto mieszamy dzielimy na 4 części
do 1 części ciasta dajemy mak mieszamy
do drugiej części ciasta dajemy kakao mieszamy
do trzeciej części ciasta dajemy kisiel mieszamy
ciasta wykładamy łyżką na przemian do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy masę makową
wierzch polewamy lukrem
wierzch polewamy lukrem