Ciasto Miodownik z polewą orzechową
Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki miodu
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki miodu
10 dkg masła
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki sody
1.5 łyżeczki sody
Olewa orzechowa
30 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
do rondla dajemy masło miód cukier karmelizujemy
dodajemy orzechy polewę mieszamy
Krem
Krem
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie 40 g
10 dkg masła
1 galaretka
2 szklanki mleka gotujemy z masłem
w pozostałym mleku mieszamy budynie
zawiesinę budyniową wlewamy do gotującego się mleka
mieszamy budyń gotujemy 2 minuty
dajemy cukier galaretkę krem dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dolewamy olej jogurt miód dodajemy mąkę sodę
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 37 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia
dajemy do formy 37 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia
na 1/2 ciasta wykładamy polewę orzechową
pieczemy w 170 st około 20 -25 minut
na ciasto miodowe dajemy krem
nakładamy ciasto miodowe z orzechami
wierzch posypujemy cukrem pudrem