Ciasto Dakłas
Składniki :
2 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wkładka orzechowa
1 szklanka białek
1 szklanka mielonych orzechów
1/2 szklanki cukru
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy orzechy mąkę masę mieszamy
pieczemy w 170 st na złoty kolor w tej samej formie co 1 ciasto
Krem
200 ml śmietany 30 %
20 dkg serka kremowego
1/2 szklanki cukru
3 duże daktyle
1/2 szklanki mielonych orzechów
3 łyżeczki żelatyny
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dolewamy płynną żelatynę
dodajemy ser orzechy masę krówkową pokrojone daktyle
krem dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy kakao mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 35 minut
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 170 st około 35 minut
wierzch ciasta ścinamy miksujemy
na ciasto wykładamy krem a na niego dajemy wkładkę orzechową
smarujemy kremem oprószamy pozostałymi okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny