Mój kanał na YouTube

Translate

Bigos z suszonymi grzybami


Bigos z suszonymi grzybami


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 mała główka białej kapusty 
60 dkg szynki wieprzowej
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg kiełbasy
2 cebula
sól pieprz majeranek słodka papryka
3 liście laurowe
5 ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
duża garść suszonych grzybów

Wykonanie:
opłukane grzyby zalewamy wodą moczymy na noc 
gotujemy w tej samej wodzie godzinę 
kapusty gotujemy w oddzielnych garnkach 
z przyprawami ziele angielskie liść laurowy
opłukane mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą czosnkiem
podlewamy wodą dusimy około godziny pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem papryką 
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy 
dodajemy koncentrat pomidorowy 
składniki bigosu mieszamy gotujemy godzinę na małym ogniu