Bigos z suszonymi grzybami
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 mała główka białej kapusty
60 dkg szynki wieprzowej
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg kiełbasy
2 cebula
sól pieprz majeranek słodka papryka
3 liście laurowe
5 ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kg kapusty kiszonej
1 mała główka białej kapusty
60 dkg szynki wieprzowej
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg kiełbasy
2 cebula
sól pieprz majeranek słodka papryka
3 liście laurowe
5 ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
duża garść suszonych grzybów
Wykonanie:
Wykonanie:
opłukane grzyby zalewamy wodą moczymy na noc
gotujemy w tej samej wodzie godzinę
kapusty gotujemy w oddzielnych garnkach
kapusty gotujemy w oddzielnych garnkach
z przyprawami ziele angielskie liść laurowy
opłukane mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą czosnkiem
opłukane mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą czosnkiem
podlewamy wodą dusimy około godziny pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem papryką
doprawiamy solą pieprzem papryką
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy
dodajemy koncentrat pomidorowy
składniki bigosu mieszamy gotujemy godzinę na małym ogniu
składniki bigosu mieszamy gotujemy godzinę na małym ogniu