Szarlotka orzechowa
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka
Jabłka
1.2 kg jabłek
cynamon cukier do smaku
obrane jabłka kroimy oprószamy cynamonem
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy orzechy mąkę mieszamy
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę orzechy proszek jajko cukier kakao
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę orzechy proszek jajko cukier kakao
dolewamy olej wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
większą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy bezę jabłka oraz pozostałe ciasto
na ciasto dajemy bezę jabłka oraz pozostałe ciasto
pieczemy około godziny w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem