Mój kanał na YouTube

Translate

Szarlotka orzechowa


Szarlotka orzechowa

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1/2 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Jabłka
1.2 kg jabłek
cynamon cukier do smaku
obrane jabłka kroimy oprószamy cynamonem

Beza
5 białek 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy orzechy mąkę mieszamy

Wykonanie :
do miski dajemy mąkę orzechy proszek jajko cukier kakao 
dolewamy olej wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części 
większą część ciasta wykładamy do formy 27 x 17 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy bezę jabłka oraz pozostałe ciasto 
pieczemy około godziny w 170 st 
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem