Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Zygzak

   


Ciasto Zygzak

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao


Budyń
3 budynie 
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
20 dkg herbatników 
10 dkg masła
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie 
zawiesinę dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty  łączymy z poruszonymi herbatnikami


Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej mleko śmietanę proszek kakao
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
ciasto wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
pieczemy około 35 minut w 170 st
ciasto kroimy na pól wykładamy budyń z herbatnikami przykrywamy ciastem
wierzch posypujemy cukrem pudrem