Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
6 dużych jabłek
obrane jabłka kroimy w kosteczkę
Budyń
1 litr mleka
3 budynie
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę budyniową wlewamy do gotującego się mleka
mieszamy z cukrem budyń gotujemy 2 minuty
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę kakao cukier jajka proszek olej śmietanę
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części
dajemy na blachę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy 1/2 budyniu jabłka pozostały budyń i ciasto
pieczemy 50 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem