Mój kanał na YouTube

Translate

Jabłecznik z budyniem

 




Jabłecznik z budyniem


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki oleju 
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru

Budyń
3 budynie 
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
4 -5 dużych jabłek
2 szklanki wody gotujemy z pokrojonymi  jabłkami 5 minut
w pozostałej wodzie mieszamy budynie
dolewamy do gotującej  się wody mieszamy dodajemy cukier
całość gotujemy około 3 minuty często mieszamy


Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść kokosu
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy mąkę mieszamy

Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier 
dolewamy olej śmietanę zarabiamy ciasto 
formę 27 x 17 cm  cm wykładamy papierem do pieczenia 
na ciasto wykładamy budyń z jabłkami
na wierzch dajemy bezę posypujemy kokosem
jabłecznik pieczemy około godziny w 170 st