Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier
1/2 szklanki cukru
Budyń
3 budynie
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
4 -5 dużych jabłek
2 szklanki wody gotujemy z pokrojonymi jabłkami 5 minut
w pozostałej wodzie mieszamy budynie
dolewamy do gotującej się wody mieszamy dodajemy cukier
całość gotujemy około 3 minuty często mieszamy
Beza
5 dużych białek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść kokosu
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajko cukier
dolewamy olej śmietanę zarabiamy ciasto
formę 27 x 17 cm cm wykładamy papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy budyń z jabłkami
na wierzch dajemy bezę posypujemy kokosem
jabłecznik pieczemy około godziny w 170 st