Ciasto Pieniacz
Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki mąki pszennej
1 budyń
1 budyń 40 g
100 ml oleju
100 ml mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszy manny
Piana
5 białek
1/2 cukru
1 galaretka
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy galaretkę masą mieszamy
Wykonanie:
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy mleko olej śmietanę
dodajemy budyń mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
dodajemy budyń mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kaszą wykładamy jabłka
pieczemy około 40 minut w 170 st
na podpieczone ciasto dajemy pianę
ponownie pieczemy 15 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem