Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Pieniacz

 

Ciasto Pieniacz

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej 
1 budyń
1 budyń 40 g 
100 ml oleju
100 ml mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kaszy manny

Piana
5 białek
1/2 cukru
1 galaretka
białka z cukrem ubijamy na sztywno 
dosypujemy galaretkę masą mieszamy

Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę 
dolewamy mleko olej śmietanę
dodajemy budyń mąkę z proszkiem 
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kaszą wykładamy jabłka
pieczemy około 40 minut w 170 st
na podpieczone ciasto dajemy pianę 
ponownie pieczemy 15 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem