Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1/2 szklanki oleju
1 łyżka kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
1.5 kg jabłek
cynamon
Beza
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
1 szklanka białek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy mąkę masę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę olej
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę olej
dodajemy jajko cukier śmietanę proszek
ciasto wyrabiamy dzielimy na dwie części
ciasto wyrabiamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta mieszamy z kakao
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
Jabłka
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach
ciasto kakaowe dajemy na blachę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy bezę oprószamy cynamonem
na ciasto wykładamy bezę oprószamy cynamonem
a na nią dajemy jabłka oraz jasne ciasto
szarlotkę pieczemy godzinę w 170 st