Papryka faszerowana
Składniki:
5 czerwonych papryk
40 dkg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu ugotowanego
3 małe cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu
2 szklanki bulionu
2 łyżki tłuszczu
2 szklanki bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz zioła
Wykonanie:
cebulę czosnek kroimy w kosteczkę podsmażamy z mięsem
podlewamy małą ilością wody dusimy 20 minut aż płyn odparuje
sól pieprz zioła
Wykonanie:
cebulę czosnek kroimy w kosteczkę podsmażamy z mięsem
podlewamy małą ilością wody dusimy 20 minut aż płyn odparuje
doprawimy solą pieprzem ziołami
do mięsa dodajemy ryż dokładnie mieszamy
opłukaną paprykę odcinamy górne kapelusze
opłukaną paprykę odcinamy górne kapelusze
wyjmujemy gniazda nasienne
papryki napełniamy farszem dajemy do rondla
papryki napełniamy farszem dajemy do rondla
całość zalewamy bulionem z koncentratem
zapiekamy w 190 st 30 - 40 minut