Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto francuskie ze śliwkami






Ciasto francuskie ze śliwkami

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego

Śliwki
1/2 kg śliwek
cynamon
opłukane śliwki kroimy na pół 
usuwamy pestki oprószamy cynamonem

Budyń
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 jajko
3/4 szklanki cukru
płatki migdałowe
szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń i jajko 
zawiesinę dolewamy do mleka mieszamy 
gotujemy aż budyń zgęstnieje dodajemy cukier mieszamy


Wykonanie:
ciasto francuskie odwijamy z papieru 
wycinamy koło o średnicy 26 cm 
dajemy do formy boki wykładamy pozostałym ciastem
na ciasto dajemy śliwki wierzch polewamy budynie 
pieczemy w 190 st na złoty kolor około 40 minut
10 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy migdałami