Składniki:
1 szklanka śmietanki 30 %
1 szklanka mleka
25 dkg sera krajanki
1/2 szklanki cukru
20 dkg chałwy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
25 dkg sera krajanki
1/2 szklanki cukru
20 dkg chałwy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
garść prażonego sezamu
sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor
Wykonanie:
garść prażonego sezamu
sezam prażymy na suchej patelni na złoty kolor
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
serek z pokruszoną chałwą cukrem śmietanką mlekiem
serek z pokruszoną chałwą cukrem śmietanką mlekiem
bardzo dokładnie ucieramy na gładką masę
dolewamy płynną żelatynę rozpuszczoną kawę
masę bardzo dokładnie mieszamy
masę bardzo dokładnie mieszamy
formę 20 cm wykładamy biszkoptami dajemy masę
na wierzch dajemy biszkopty
smarujemy masą posypujemy prażonym sezamem
chałwowiec dajemy do lodówki na 2 godziny